Tweedaagse training voor professionals “De Polyvagaaltheorie en Trauma-responsen”

Inhoud

Wat en voor wie?

In deze tweedaagse training gaan we de polyvagaaltheorie nader leren kennen, oefeningen doen voor jezelf én om met cliënten te doen, zodat deze belangrijke nieuwe theorie goed geïntegreerd kan raken in de praktijkvoering.

De training is bedoeld als (bij-)scholing en verdere professionalisering voor therapeuten, psychologen, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen en andere professionals uit de reguliere- en complementaire hulpverlening (al dan niet in opleiding).

Meer info

De training is ontwikkeld door ondergetekende: Ronald de Caluwé. Vanuit mijn achtergrond als mindfulness- en compassietrainer, Tai Chi- en Qigong leraar en lichaamsgericht traumacounselor heb ik me al ruim 30 jaar verdiept in de werking van het zenuwstelsel en menselijke reacties op stress en dreiging.

Hieronder kun je een interview/webinar bekijken dat ik met René Veraar van BivT opnam.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd door tal van beroepsverenigingen en is ook geaccrediteerd voor de Medische en Psychosociale basiskennis.

Leerdoelen

 • Inzicht krijgen in de polyvagaaltheorie (PVT):

  • De werking van het autonome zenuwstelsel in het dagelijks leven en bij toenemende dreiging en stress; 

  • Hoe vertaalt zich dit in stressreacties en trauma-responsen. 

 • Begrijpen waarom het voor professionals belangrijk is om hier kennis van te hebben. 

 • Oefeningen doen om zelfregulatie te kunnen toepassen en om cliënten te helpen gereguleerd te worden of te blijven. 

 • Inzicht verwerven in de relatie van de PVT met trauma-sensitief werken, als opstap naar nog professioneler handelen. 

 • Vertaalslagen maken naar de eigen praktijk.

 • Een goede gesprekspartner te zijn (of worden?) voor andere hulpverleners en/of verwijzers. 

 • Inzicht krijgen in de kritiekpunten op de PVT.

Data en aanmelden

Zie voor data, meer praktische info én aanmelden deze pagina op de website van BivT.

Bezoek: bivt.nl/bijscholingen/polyvagaaltheorie-en-trauma-responsen

Foto’s

Gemaakt door deelnemer Marijke tijdens de training van februari 2024.

Ervaringen van deelnemers

Was een prima tweedaagse, met veel praktijkvoorbeelden die ik als therapeut kan gebruiken bij de materie van de nervus vagus. Wat ik prettig en aangenaam vond was de bezielende en inspirerende aanpak van de trainer. Hierdoor werd ik ook geïnspireerd om me verder te verdiepen in de materie. Ik ben zeer positief!

Het was een heel boeiende verdieping van de kennis die ik al had over de Polyvagaal theorie. In mijn werk als Pohggz kan ik de bodyscan en de zelfmassage toepassen om mensen bewust bezig te laten zijn met het kalmeren van hun autonome zenuwstelsel. Ook het uitleggen van hoe het zenuwstelsel werkt en welke responsen er in welke fase ontstaan is ook heel helpend om je lichaam en de reacties te begrijpen en jezelf te verontschuldigen.

Deze twee dagen hebben mij weer verder gebracht op het pad van de polyvagaal theorie. Eigenlijk werk ik er allang mee, de uitleg tijdens de 2 trainingsdagen heeft voor mij gemaakt dat het inzichtelijker wordt en dus beter toepasbaar. Iets wat ik al veel toepas in mijn werk is het vertragen, omdat je er zo nadrukkelijk het accent op legde is dat voor mij toch weer opnieuw een aandachtspunt om dat eerder keer weer goed te checken.

Ik heb de nascholing als heel prettig ervaren. Ronald legt fijn en helder uit, de les is interactief en praktijkgericht. Door de nascholing kan ik de theoretische kennis praktisch gaan toepassen.

De manier waarop de trainer aanwezig was zorgde voor veel veiligheid in de groep. Het was een mooi geval van practice what you preach! Hij heeft de theorie heel helder en toegankelijk uitgelegd en kon uitstekend antwoord gegeven op de vragen die er leefden. De oefeningen gaven veel inzicht in je eigen trauma-responsen.

Ronald is een hele goede trainer die duidelijk boven de stof staat. Stemt zich goed af op de groep cursisten en gaat in op de vragen en eigen ervaringen. Ook al was het veel (nieuwe) stof, Ronald bracht het op een manier (rustig) dat ik elke dag met zowat meer energie naar huis ben gegaan, dan dat ik gekomen was. Zeer helpend voor mij waren de illustraties die hij gebruikte om beeld te geven aan de Polyvagaal Theorie. Nogmaals bedankt voor de leerzame dagen.

Fijne trainer die informatie goed kan overbrengen en aansluit bij wat er leeft in de groep.

Fijne manier van lesgeven, voor mij een prettig tempo. Afwisseling van theorie en praktijk prima. Veel kennis en ook met de nodige humor. Echt 2 hele mooie dagen gehad. Dankjewel!

Prima training! Twee dagen is fijn: de PVT kan zo meer beklijven. De opbouw van de training is wat mij betreft ook prima: dag 1 de basis en dag 2 herhalen en verdieping. Ook de oefeningen tussendoor na de lunchpauze zijn waardevol in het programma Ronald heb ik ervaren als een fijne trainer met veel kennis over de PVT. De theorie kan Ronald helder en goed overbrengen: duidelijke uitleg, begrijpelijke sheets en verduidelijkende filmpjes. De PVT is na deze twee dagen nog meer gaan verankeren bij mij. Ronald zorgt voor een prettige sfeer in de groep!

Het was écht leuk en goed en gedegen en compleet en interessant en super leerzaam en afwisselend en afgestemd en met humor. Ik heb veel geleerd en ook gewoon genoten.